Universitat Oberta de Catalunya

Entrevista a Protopixel (cat)

En l’entrada d’avui entrevistem a Protopixel, una empresa de Barcelona que es dedica a dissenyar i programar il·luminació interactiva i a comercialitzar la seva pròpia tecnologia.

Què feu a Protopixel i com va néixer l’empresa?

A Protopixel vam començar tres estudiants de doctorat de la Pompeu Fabra que vam veure que hi havia una necessitat d’il·luminació. Nosaltres veníem del món de l’àudio, del grup de tecnologia musical, i vam veure que amb els llums es continuava operant com es feia amb l’àudio fa molts anys. Vam veure-hi una necessitat i vam dir: «Abordem-la d’alguna manera». Érem tres estudiants de doctorat, després es va afegir una persona més, som els quatre socis, i després va començar a rodar l’empresa fins a arribar a l’equip que tenim ara, que és més gran. Vam començar fa sis anys però com a empresa en fa cinc.

Vau decidir treballar en un sector molt concret com és el de la il·luminació. Quina va ser la vostra motivació?

Vam començar amb un projecte que vam fer amb la Torre Agbar, que ara es diu Torre Glòries, en què havíem de sincronitzar la Reactable amb els llums de la torre. Ens vam adonar que els propietaris de la torre no tenien ni idea de com fer servir l’edifici i nosaltres tampoc, però ens ho vam inventar. Hi havia unes eines de control de llum que són molt complicades per a la gent que fa servir aquests edificis, perquè normalment qui canvia els llums és la persona de seguretat o el tècnic de torn, que no en té perquè saber com funciona. Llavors vam decidir crear una eina que els servís a ells i que fes que els dissenyadors poguessin dissenyar més fàcilment aquest tipus d’il·luminació. D’allà en va sortir el software que tenim.

Com va sorgir aquest primer projecte a la torre?

Nosaltres estàvem treballant en el grup de recerca de la Reactable, que és un instrument interactiu, i érem els becaris de departament. Se’ns va dir que havíem de sincronitzar la taula amb la torre i ens van passar la tasca. Allà és quan vam començar a entrar en el món de la il·luminació; no en teníem ni idea.

Projecte desenvolupat pel Desperados Stage al Primavera Sound.

Ara quantes persones treballeu a l’empresa i d’on proveniu?

Som unes dotze persones, els quatre socis i un grup de col·laboradors, que estem repartides entre Barcelona i també Alemanya. Som dos enginyers informàtics, una persona ha estudiat telecomunicacions, una altra comunicació audiovisual, el programador és músic, hi ha també un noi que va estudiar multimèdia i un que va estudiar un cicle mitjà en instal·lació de sistemes de telecomunicacions. És un grup bastant divers.

A la descripció dieu que feu «il·luminació intel·ligent al detall». Què és, exactament?

El que intentàvem abans que es parlés del món smart era fer il·luminació que s’adaptés a l’entorn mitjançant sensors o dades d’Internet. El nostre sistema pot rebre tots aquests inputs i la llum actua en conseqüència dels inputs que rep. Al detall és perquè fins ara havíem fet moltes instal·lacions custom, ja sigui per a peces d’art o festivals, tot i que ara ens estem desenganxant d’aquesta part i anem molt cap a l’arquitectura i sobretot cap al que és vendre el nostre producte, que és l’eina de software, tot un ecosistema d’eina de desenvolupament d’il·luminació, de mapping… Sobretot hi ha tota una comunitat al darrere que al release que traiem ara reforcem, amb una llibreria de continguts que serà com una App Store de continguts, on podràs dir: «Jo vull comprar la llum que tenen a la Torre Glòries, me la vull posar a casa». Doncs es compra la llum i es pot carregar a les lluminàries de casa si hi estan connectades.

A banda de fer instal·lacions i la il·luminació teniu una botiga on veneu el software i altres productes. Vau veure una oportunitat de mercat o què us va motivar a explorar aquesta part del mercat?

Primer vam començar fent instal·lacions i aquí vam veure que hi havia una mancança d’eines important; ja ho vam veure amb la primera instal·lació, quan vam haver de fer nosaltres tant el software com el hardware veient que al mercat el que hi havia era impossible o molt difícil de fer servir. Vam començar a fer el que seria el Protopixel Create, el nostre software de mapping i de control. Com que era útil per a nosaltres vam mirar a veure si era útil per a altra gent. Va resultar que sí, i el que vam decidir va ser enfocar-nos en el producte, perquè en la part de les instal·lacions és molt difícil d’escalar. Tenim un software al qual ens voldríem dedicar més, però té més tirada el hardware, de manera que l’anem movent, i intentem que com més gent utilitzi el software millor. Ara estem en procés d’invertir en el producte.

Alguns dels productes que comercialitzen des de Protopixel.

Quin tipus de client teniu?

Tenim diferents tipus de clients. Hi ha des d’agències que volen utilitzar el producte per a un esdeveniment o el que sigui fins a edificis com la Torre Glòries, que té una llicència permanent de Protopixel, perquè totes les animacions les tiren des d’allà. També hi ha centres comercials, com el Diagonal Mar, o clients que es dediquen a fer il·luminació molt custom que dissenyen una lluminària i hi posen un control nostre. Utilitzen el nostre software per generar el contingut i carregar-lo a la lluminària.

Per a una empresa, una fira o un espectacle quina és la importància de la il·luminació?

La il·luminació és un punt d’atracció per a la gent. Igual que una botiga fins fa relativament poc era només àudio, la llum també influencia molt. No és tracta només de la llum de colors sinó també de la llum fixa, poder plasmar la temperatura de colors segons el moment del dia, el tipus de client o la roba que estiguis venent. Per exemple, llum més càlida a l’hivern perquè la gent se senti més confortable o més freda a l’estiu. És jugar amb aquests aspectes de la llum.

A l’hora de planificar un projecte quin és el procés que seguiu?

Depèn del client. N’hi ha que diuen que volen alguna cosa però no saben què i, així, els ho desenvolupem tot nosaltres, però n’hi ha d’altres que diuen: «Vull fer això, d’aquesta manera…». A vegades és impossible però d’altres sí que és possible i els fem el projecte a mida. Són diferents tipus de projectes. També hi ha clients que compren productes i el software i s’ho fan ells.

Sostre amb llum interactiva al Mobile World Congress de 2017.

Hi ha gaire diferència entre pensar un concert, per exemple, o la il·luminació d’una botiga?

Sí. Un concert és una experiència que en el temps és més comprimida, com un espectacle, que dura de 10 minuts a 2 hores, mentre que la botiga ha de tenir una continuïtat durant el dia i durant l’any.

Per acabar, teniu cap projecte de futur que es pugui explicar?

Hi ha diversos projectes en marxa i ara estarem fent el hackathon una altra vegada al Llum Barcelona. Ja fa dues edicions, aquesta serà la tercera, que organitzem un hackathon, que és un grup de gent en una sala durant dos dies que generen un concepte d’il·luminació o una peça lumínica per al que ells vulguin. Nosaltres proporcionem material, software i assistència i ells fan. El primer any eren unes 15 persones i el segon any vam haver de tancar la llista perquè ja no hi cabia més gent. Aquí la idea és crear una comunitat d’usuaris, perquè ara mateix hi ha molta gent treballant de manera separada en el món de la il·luminació i el que intentem és ajuntar-los. Volem que es coneguin entre ells, conèixer-los nosaltres, i sobretot crear una comunitat de gent per a aquest tipus d’il·luminació no convencional per treballar i mirar de tirar tots cap a una direcció.


Citació recomanada: MOSAIC. Entrevista a Protopixel (cat). Mosaic [en línia], novembre 2019, n. 176. ISSN: 1696-3296. DOI: https://doi.org/10.7238/m.n176.1955.

Protopixel

Protopixel és una empresa de Barcelona que es dedica a dissenyar i programar il·luminació interactiva. Veient la manca d’eines i de modernització del sector, quatre amics van crear una empresa que ara dissenya projectes i comercialitza la seva pròpia tecnologia.

Deja un comentario