Universitat Oberta de Catalunya

Editorial Mosaic número 200: Dones: visió i aportacions a l’àmbit multimèdia

En el número 200 de MOSAIC, «Dones: visió i aportacions a l’àmbit multimèdia», analitzem i contextualitzem les aportacions de les dones —cada vegada més presents— en el nostre àmbit d’estudi.

La indústria multimèdia, que comprèn des de projectes audiovisuals fins a videojocs, ha experimentat una transformació significativa en les últimes dècades. Històries que acostumaven a ser dominades per veus masculines ara s’entrellacen amb les de les dones també presents en aquesta evolució. Aquest número especial exposa les contribucions de quatre dones experimentades en l’àmbit, amb diferents línies de treball en l’entorn de la creació i la recerca relacionada amb la tecnologia digital.

El número 200 de MOSAIC no només destaca els coneixements i experiències de les quatre protagonistes, sinó que també comprèn alguns aspectes importants sobre el futur del sector, en un moment en què cada vegada és més important la representació de gènere en els mitjans i es valora la diversitat en la presa de decisions creatives. L’experiència de les quatre convidades a aquest número reflecteix la importància adquirida per la incorporació d’aquest nou posicionament.

Ruth Contreras centra el seu article en com la indústria multimèdia ha experimentat una preeminència històrica de veus masculines. Analitza, alhora, el fet que en la darrera dècada s’ha afermat la posició de les dones en aquesta indústria, i en destaca avenços aconseguits i assoliments obtinguts.

L’aportació de Pilar Rosado, creadora, investigadora i docent, enllaça directament amb el contingut del número anterior de MOSAIC dedicat a la intel·ligència artificial. Aquestes noves eines proporcionen als artistes un espai propici per explorar noves maneres de col·laboració amb les màquines, alhora que planteja desafiaments per a la formació creativa.

Ainoa Abella, d’altra banda, centra la seva aportació a reflexionar com l’experiència de l’usuari és un component essencial en la reflexió i el disseny de l’entorn que ens envolta; la seva diversitat i les seves habilitats. En definitiva, planteja com el disseny emocional i el disseny inclusiu són eines cada vegada més rellevants per abordar aquesta complexitat.

Irma Vilà, antiga directora de la revista i docent experimentada, ofereix informació sobre la seva trajectòria com a comissària i productora cultural, que reflecteix l’evolució de la creació digital al llarg dels últims vint anys.

En aquest número, agraïm especialment la participació de totes les autores, les editores i les directores que han format part d’aquest viatge col·lectiu al llarg dels dos centenars de números de la revista. Sense les seves aportacions no hauria estat possible arribar fins aquí. Esperem que MOSAIC continuï sent un punt de trobada d’innovació, inclusió i reconeixement de la diversitat en el nostre àmbit.


Cita recomanada: GONZÁLEZ DÍAZ, Paloma. Dones i multimèdia. Mosaic [en línia], març 2024, no. 200. ISSN: 1696-3296. DOI: https://doi.org/10.7238/m.n200.2316

Deja un comentario